Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-14 hod)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 999 Kč a máte dopravu po ČR ZDARMA
  1. Úvod
  2. Mlékárenské kultury
  3. DELTA - termofilní kultura

DELTA - termofilní kultura

DELTA - termofilní mlékárenská kultura vhodná především na tažené sýry typu korbáčky, parenica, oštěpek, kaškaval, provolone, mozzarella, ... Je možné... celý popis
Dostupnost
Skladem 16 ks
Velikost balení
425 Kč
351,24 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:CQ107
Hlídat cenu / dostupnost
Podobné produkty
  • TOP produkt
Choozit TA52 - 25 DCU - Tažené sýry, klasická termofilní kultura 500 l mléka
379 Kč
313,22 Kč bez DPH
379 Kč
313,22 Kč bez DPH
Skladem > 20 ks
ks
  • TOP produkt
Termofilní kultura STI-12 tažené sýry
cena od 268 Kč
cena od 221,49 Kč bez DPH
cena od 268 Kč
cena od 221,49 Kč bez DPH
Skladem > 20 ks
    Termofilní kultura TCC-3  tažené sýry
    cena od 242 Kč
    cena od 200 Kč bez DPH
    cena od 242 Kč
    cena od 200 Kč bez DPH
    Skladem > 20 ks
    • Kompletní specifikace
    • DELTA - termofilní kultura
      DELTA - termofilní kultura
      Skladem 16 ks
      425 Kč
      351,24 Kč bez DPH
    • ks
    Kompletní specifikace

    DELTA - termofilní mlékárenská kultura vhodná především na tažené sýry typu korbáčky, parenica, oštěpek, kaškaval, provolone, mozzarella, ...

    Je možné ji použít samostatně nebo v kombinaci s mezofilní kulturou.

    Vhodná teplota mléka při zaočkování je 30 - 37°C.

    složení kultury: -Streptococcus Thermophilus - 100%

    Alergeny: Mléko

     

    Balení:

    velikost balení-DL1 – Výrobce ets. Coquard uvádí použití na 100 litrů pasterovaného mléka a 200 litrů  nepasterovaného mléka.

    Váha kultury:3,41g

    Váha prázdné ampule:2,69g

    Váha celková: 6,1g

    Velikost balení-DL3,5 – Výrobce ets. Coquard uvádí použití na 300 litrů pasterovaného mléka a 600 litrů  nepasterovaného mléka.

    Váha kultury:13,54g

    Váha prázdné ampule:9,36g

    Váha celková: 22,9g

    Skladování:

    • V mrazáku při -18 °C.
    • V lednici při méně než +4 °C.
    • Minimální trvanlivost 18 měsíců od data výroby při -18°C.

    KORBÁČKY

    Mléko zahřejeme na 32°C a zaočkujeme mezofilní kulturou (ALPHA, BETA nebo OMEGA) i termofilní kulturou (DELTA nebo LAMBDA) a necháme 60 minut zrát. Sýříme při stejné teplotě tak, aby sýření bylo ukončeno do 50 minut. Krájíme na kostky o velikosti 2cm. Necháme 5 minut odpočinout a dosoušíme za občasného promíchání 15 minut tak, aby se nám sýřenina neslepovala a mohla se tak dobře odvádět syrovátka. Ke konci necháme sýřeninu sednout ke dnu a odčerpáme část syrovátky. Sýřeninu přendáme do forem a necháme odkapávat při 22°C zhruba 12 - 22 hodin, dokud není pH sýra okolo 5,2 - ideálně 5.0. Sýr poté nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na kostky o hraně 1cm. Připravíme si horkou vodu, která by měla mít po celou dobu tažení stabilních cca 70-80°C (teplota se odvíjí od pH sýra). Do vody vložíme cedník a přidáme zhruba hrst sýra. Chvíli necháme působit horkou vodu na sýr a pomocí vařečky sýr hněteme a překládáme. Když je sýr dostatečně měkký (neměl by se roztékat, aby se s ním dalo pracovat), sýr vezmeme do rukou, vytáhneme a přeložíme. Toto můžeme udělat celkem třikrát (tím tvoříme vlasovou strukturu sýra a zvyšujeme tak sušinu sýra). Sýr vrátíme do vody, aby se znovu prohřál a můžeme začít tahat provázky, které ihned vkládáme do studené vody. Následně sýry nasolujeme v solné lázni podle chuti. Obvykle stačí 5 minut v 20% při 10-15°C. Následně si uděláme dva stejně dlouhé provázky, které v půlce ohneme. Ze vzniklých čtyř pramenů upleteme korbáček, který ukončíme obmotáním jednoho z pramenů okolo tří zbývajících a uděláme jednoduchý uzel.

    Pozn.: Mezofilní kultura nám pomáhá v prokysání sýřeniny v pokojové teplotě tak, abychom mohli zpracovávat sýr druhý den. Následným vložením sýřeniny do horké vody mezofilní bakterie zahubíme. Naopak termofilní kultury tutu teplotu dokáží krátkodobě přežít a sýr následně může nadále kysat a dotvářet tak chuťovou stránku sýra.

    © 2014 Vojtěch Toms

     

     

    Nejčtenější články

    Kde nás najdete?

    Toulovcovo náměstí 1163 - 2. patro

    Litomyšl      570 01

    Potřebujete poradit?
    Logo
    Kancelář e-shopu: +420 604 253 024 (Po-Pá 8-14h)
    Vojtěch Toms
    Vojtěch Toms
    (Po-Pá, 8-14 hod)
    © 2015-2020 Vojtěch Toms
    Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz