Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-14 hod)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 999 Kč a máte dopravu po ČR ZDARMA
  1. Úvod
  2. RECEPTURY
  3. Mimolette
Mimolette

Mimolette

Francouzský sýr tvarem podobný melounu. Na sýru se tradičně vyskytují larvy sýrohlodky drobné, které narušují strukturu kůry. Sýr má postupným zráním až tmavě oranžovou barvu s chutí po oříškách.

 

Mléko zahřejeme na 32°C a zaočkujeme kompletní směsí kultur Kappa 2 a velmi malým množstvím Kappa 4 - Lactobacillus Helveticus a necháme 30 minut v klidu zrát. Ve vodě rozmícháme přírodní barvivo Achiote (Annato) nebo odměříme potřebné množství tekutého Annata a vlijeme ho do mléka. Přidáme tolik syřidla, aby sýření bylo ukončeno za 35 minut. Krájíme na velikost 3 x 3 cm a po 10 minutách dokrájíme na velikost hrachu. Pomalu během 30 minut dohříváme na 45°C a 5 minut dosoušíme na této teplotě. Odčerpáme přebytečnou syrovátku a sýřeninu přendáme do plachetky. Zalisujeme 10 kg po dobu 10 minut, otočíme a lisujeme dalších 10 minut při stejné váze, poté otočíme, vyjmeme plachetku a zalisujeme 20 kg po dobu 6 hodin na 1 kg sýřeniny.

 

Po vylisování necháme sýr hodinu mimo lis a solíme v 20% roztoku. Poté necháme 24 hodin oschnout při pokojové teplotě. Uložíme do 12-14°C. Sýr zraje minimálně 2 měsíce. Sýr běhěm zrání kartáčujeme nebo ošetřujeme hrubou solí. Lze také zavoskovat nebo natřít plasticoatem.

© 2014 Vojtěch Toms

 

Nejčtenější články

Kde nás najdete?

Toulovcovo náměstí 1163 - 2. patro

Litomyšl      570 01

Potřebujete poradit?
Logo
Kancelář e-shopu: +420 604 253 024 (Po-Pá 8-14h)
Vojtěch Toms
Vojtěch Toms
(Po-Pá, 8-14 hod)
© 2015-2020 Vojtěch Toms
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz