Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-14 hod)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 999 Kč a máte dopravu po ČR ZDARMA
  1. Úvod
  2. RECEPTURY
  3. Kanadský sýr podle Vojty
Kanadský sýr podle Vojty

Kanadský sýr podle Vojty

Cheese curd - Sýr nejvíce rozšířený v Kanadě, kde je někdy označován jako vrzající sýr. Dá se konzumovat jako chuťovka k vínu či pivu. Může se podávat smažený nebo jako jednohubka, obalený v koření nebo v kombinaci česneku a kopru. Tento sýr je specifický svoji vrzavostí v prvních dnech po výrobě.

Mléko zahřejeme na 32°C a přidáme termofilní kulturu, např. STI-12. Mléko necháme zrát 30 minut a poté zasýříme. Mléko by mělo být sražené za 20 minut, kdy sýřeninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Necháme 5 minut v klidu a poté pomalu dohříváme na 40°C. Na této teplotě držíme tak dlouho, dokud není sýřenina dostatečně dosušená. Správně dosušená sýřenina se pozná tak, že zrno vrže mezi zuby a na stisk je pevné a pružné. Sýřeninu necháme usadit na dno a přebytečnou syrovátku odčerpáme nebo odlijeme. Zrno přendáme do plachetky a vylisujeme placku vysokou 1-2 cm . Lisujeme 3 hodiny (zátěž cca 10 kg na 1 kg sýra – 10 litrů mléka) a během této doby sýr jednou otočíme. Po vylisování rozkrájíme sýr na kostky o velikosti 1-2 cm a prosolíme 3 % soli. Sýrové kostky necháme 6-12 hodin odležet v lednici. Poté můžeme konzumovat.

Foto z výroby

© 2016 Vojtěch Toms

 

Nejčtenější články

Kde nás najdete?

Toulovcovo náměstí 1163 - 2. patro

Litomyšl      570 01

Potřebujete poradit?
Logo
Kancelář e-shopu: +420 604 253 024 (Po-Pá 8-14h)
Vojtěch Toms
Vojtěch Toms
(Po-Pá, 8-14 hod)
© 2015-2020 Vojtěch Toms
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz