Kanadský sýr podle Vojty
Cheese curd - Sýr nejvíce rozšířený v Kanadě, kde je někdy označován jako vrzající sýr. Dá se konzumovat jako chuťovka k vínu či pivu. Může se podávat smažený nebo jako jednohubka, obalený v koření nebo v kombinaci česneku a kopru. Tento sýr je specifický svoji vrzavostí v prvních dnech po výrobě.
Mléko zahřejeme na 32°C a přidáme termofilní kulturu, např. STI-12. Mléko necháme zrát 30 minut a poté zasýříme. Mléko by mělo být sražené za 20 minut, kdy sýřeninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Necháme 5 minut v klidu a poté pomalu dohříváme na 40°C. Na této teplotě držíme tak dlouho, dokud není sýřenina dostatečně dosušená. Správně dosušená sýřenina se pozná tak, že zrno vrže mezi zuby a na stisk je pevné a pružné. Sýřeninu necháme usadit na dno a přebytečnou syrovátku odčerpáme nebo odlijeme. Zrno přendáme do plachetky a vylisujeme placku vysokou 1-2 cm . Lisujeme 3 hodiny (zátěž cca 10 kg na 1 kg sýra – 10 litrů mléka) a během této doby sýr jednou otočíme. Po vylisování rozkrájíme sýr na kostky o velikosti 1-2 cm a prosolíme 3 % soli. Sýrové kostky necháme 6-12 hodin odležet v lednici. Poté můžeme konzumovat.
© 2016 Vojtěch Toms