Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-14 hod)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 999 Kč a máte dopravu po ČR ZDARMA
  1. Úvod
  2. Mlékárenské kultury
  3. DELTA - termofilní kultura - Více variant

DELTA - termofilní kultura - Více variant

DELTA - termofilní mlékárenská kultura vhodná především na tažené sýry typu korbáčky, parenica, oštěpek, kaškaval, provolone, mozzarella, ... Je možné... celý popis
Dostupnost
Skladem > 20 ks
Velikost balení
cena od 175 Kč
od 144,63 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:CQ008
Hlídat cenu / dostupnost
Podobné produkty
  • TOP produkt
Choozit TA52 - 25 DCU - Tažené sýry, klasická termofilní kultura 500 l mléka
379 Kč
313,22 Kč bez DPH
379 Kč
313,22 Kč bez DPH
Skladem > 20 ks
ks
  • TOP produkt
Termofilní kultura STI-12 tažené sýry
cena od 268 Kč
cena od 221,49 Kč bez DPH
cena od 268 Kč
cena od 221,49 Kč bez DPH
Skladem > 20 ks
    Termofilní kultura TCC-3  tažené sýry
    cena od 242 Kč
    cena od 200 Kč bez DPH
    cena od 242 Kč
    cena od 200 Kč bez DPH
    Skladem > 20 ks
    Kompletní specifikace

    DELTA - termofilní mlékárenská kultura vhodná především na tažené sýry typu korbáčky, parenica, oštěpek, kaškaval, provolone, mozzarella, ...

    Je možné ji použít samostatně nebo v kombinaci s mezofilní kulturou.

    Vhodná teplota mléka při zaočkování je 30 - 37°C.

    složení kultury: -Streptococcus Thermophilus - 100%

    Alergeny: Mléko

     

    Balení:

    velikost balení-DL1 – Výrobce ets. Coquard uvádí použití na 100 litrů pasterovaného mléka a 200 litrů  nepasterovaného mléka.

    Váha kultury:3,41g

    Váha prázdné ampule:2,69g

    Váha celková: 6,1g

    Velikost balení-DL3,5 – Výrobce ets. Coquard uvádí použití na 300 litrů pasterovaného mléka a 600 litrů  nepasterovaného mléka.

    Váha kultury:13,54g

    Váha prázdné ampule:9,36g

    Váha celková: 22,9g

    Skladování:

    • V mrazáku při -18 °C.
    • V lednici při méně než +4 °C.
    • Minimální trvanlivost 18 měsíců od data výroby při -18°C.

    KORBÁČKY

    Mléko zahřejeme na 32°C a zaočkujeme mezofilní kulturou (ALPHA, BETA nebo OMEGA) i termofilní kulturou (DELTA nebo LAMBDA) a necháme 60 minut zrát. Sýříme při stejné teplotě tak, aby sýření bylo ukončeno do 50 minut. Krájíme na kostky o velikosti 2cm. Necháme 5 minut odpočinout a dosoušíme za občasného promíchání 15 minut tak, aby se nám sýřenina neslepovala a mohla se tak dobře odvádět syrovátka. Ke konci necháme sýřeninu sednout ke dnu a odčerpáme část syrovátky. Sýřeninu přendáme do forem a necháme odkapávat při 22°C zhruba 12 - 22 hodin, dokud není pH sýra okolo 5,2 - ideálně 5.0. Sýr poté nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na kostky o hraně 1cm. Připravíme si horkou vodu, která by měla mít po celou dobu tažení stabilních cca 70-80°C (teplota se odvíjí od pH sýra). Do vody vložíme cedník a přidáme zhruba hrst sýra. Chvíli necháme působit horkou vodu na sýr a pomocí vařečky sýr hněteme a překládáme. Když je sýr dostatečně měkký (neměl by se roztékat, aby se s ním dalo pracovat), sýr vezmeme do rukou, vytáhneme a přeložíme. Toto můžeme udělat celkem třikrát (tím tvoříme vlasovou strukturu sýra a zvyšujeme tak sušinu sýra). Sýr vrátíme do vody, aby se znovu prohřál a můžeme začít tahat provázky, které ihned vkládáme do studené vody. Následně sýry nasolujeme v solné lázni podle chuti. Obvykle stačí 5 minut v 20% při 10-15°C. Následně si uděláme dva stejně dlouhé provázky, které v půlce ohneme. Ze vzniklých čtyř pramenů upleteme korbáček, který ukončíme obmotáním jednoho z pramenů okolo tří zbývajících a uděláme jednoduchý uzel.

    Pozn.: Mezofilní kultura nám pomáhá v prokysání sýřeniny v pokojové teplotě tak, abychom mohli zpracovávat sýr druhý den. Následným vložením sýřeniny do horké vody mezofilní bakterie zahubíme. Naopak termofilní kultury tutu teplotu dokáží krátkodobě přežít a sýr následně může nadále kysat a dotvářet tak chuťovou stránku sýra.

    © 2014 Vojtěch Toms

     

     

    Nejčtenější články

    Kde nás najdete?

    Toulovcovo náměstí 1163 - 2. patro

    Litomyšl      570 01

    Potřebujete poradit?
    Logo
    Kancelář e-shopu: +420 604 253 024 (Po-Pá 8-14h)
    Vojtěch Toms
    Vojtěch Toms
    (Po-Pá, 8-14 hod)
    © 2015-2020 Vojtěch Toms
    Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz