Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-14 hod)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 999 Kč a máte dopravu po ČR ZDARMA
  1. Úvod
  2. Syřidlo a chlorid vápenatý
  3. Syřidlo Fromase 220 TL BF

Syřidlo Fromase 220 TL BF

Mikrobiální syřidlo Fromase 220TL BF vhodné na všechny typy sýrů připravené fermentací z Rhizomucor Miehei orientační síla syřidla udávaná výrobcem 1... celý popis
Dostupnost
Skladem 15 ks
Objem
cena od 125 Kč
od 103,31 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:SY05
Hlídat cenu / dostupnost
Kompletní specifikace

Mikrobiální syřidlo Fromase 220TL BF

  • vhodné na všechny typy sýrů
  • připravené fermentací z Rhizomucor Miehei
  • orientační síla syřidla udávaná výrobcem 1:16 000

 

Návod k použití a dávkování:

Aplikujte dle příslušného technologického postupu vždy zředěný 10-20-ti násobným množstvím vlažné pitné vody (30°C) do mléka při dané sýřící teplotě. Doporučuji vždy 1x za měsíc nebo při koupi nového syřidla udělat test síly syřidla na Vaše konkrétní mléko. Deklarované hodnoty oproti konkrétnímu použití se mohou lišit.

Skladování:

  • uchovávejte při teplotě +4 až +8°C
  • nesmí zmrznout
  • vyšší teploty vedou ke snižování síly syřidla

Balení:

  • 150 ml
  • 500 ml
  • 1000 ml

NELZE ZASÍLAT DOPORUČENÝM PSANÍM.

 

Výpočet síly syřidla

Síla syřidla nám říká, kolik dílů mléka srazí 1 díl syřidla za 40 minut při teplotě 35 °C. Například označení syřidla 1:10 000 znamená, že 1 ml syřidla srazí 10 000 ml mléka za 40 minut při teplotě 35 °C. Jelikož syřidlo po čase ztrácí účinnost, můžeme si momentální sílu vypočítat.

 

Vzorec:

S = (2 400 × V) : (T × v)

 

S – síla syřidla

2 400 – ideální čas srážení ve vteřinách

V – množství sráženého mléka v ml

T – čas v sekundách, kdy se začnou tvořit první vločky mléka

v – množství syřidla v ml

 

Příklad: 100 ml mléka zahřejeme na 35 °C (mléko musíme mít v průhledné nádobě např. vinné sklence). Nabereme 1 ml syřidla a vlijeme do mléka. Od této chvíle mícháme a sledujeme čas ve vteřinách, kdy se v mléce objeví první vločky. Tento čas vložíme do vzorce. Naše srážení trvalo 25 s. Výsledek je tedy 9 600. Naše syřidlo má současnou sílu 1:9 600. Pro zjednodušení při stejných množstvích syřidla, mléka a teplotě může tento vzorec vypadat takto: S=240 000: čas ve vteřinách při vytvoření prvních vloček.

Výpočet dávky syřidla

Kalkulačka výpočtu dávky syřidla

Vzorec:

Vsyř. = (Vml. × 35 × 40) :(us × t × T)

 

Vsyř. – vypočtený objem syřidla

V ml. – zadáme objem sráženého mléka v mililitrech

35 – ideální teplota srážení

40 – ideální čas srážení

us – účinnost syřidla

t – požadovaný čas srážení v minutách

T – teplota ve °C

 

Výpočet vyjde v mililitrech.

Výpočet dávky a síly syřidla je ovlivněn také druhem mléka. Na kozím mléce jsou výsledky obvykle „příznivější“ – účinnost vychází vyšší (díky nižšímu pH). Proto je třeba zjišťovat hodnoty pro každý druh mléka zvlášť, popřípadě jejich kombinaci v plánovaném poměru.

 

Jelikož zjištěné hodnoty jsou vždy ovlivněny naším senzorickým vnímáním a ještě změnám při zrání a sýření mléka, nemusí být tyto hodnoty stoprocentní. Zároveň tímto výpočtem zjistíme začátek srážení, proto k výpočtu přidáme zhruba 15–20 % syřidla u mléka kozího a u mléka kravského to může být 50–100 %. Tyto hodnoty je vhodné prověřit vlastními zkušenostmi. Tomuto procentuálnímu zvýšení dávky syřidla říkáme korekce.

Zboží zařazeno v kategoriích

 

Nejčtenější články

Kde nás najdete?

Toulovcovo náměstí 1163 - 2. patro

Litomyšl      570 01

Potřebujete poradit?
Logo
Kancelář e-shopu: +420 604 253 024 (Po-Pá 8-14h)
Vojtěch Toms
Vojtěch Toms
(Po-Pá, 8-14 hod)
© 2015-2020 Vojtěch Toms
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz