Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Ne, 8-20 hod)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 999 Kč a máte dopravu po ČR ZDARMA
  1. Úvod
  2. Syřidlo a chlorid vápenatý
  3. Syřidlo - Chy-Max M200

Syřidlo - Chy-Max M200

Syřidlo Chy-Max M200 Syřidla řady CHY-MAX M tvoří 100% čistý chymosin mikrobiálního původu produkovaný fermentací Aspergillus niger var. awamori, tedy... celý popis
Dostupnost
Skladem 15 ks
Objem
Cena bez DPH
105,79 Kč
128 Kč
ks
Číslo produktu:SY02
Hlídat cenu / dostupnost
Kompletní specifikace

Syřidlo Chy-Max M200

Syřidla řady CHY-MAX M tvoří 100% čistý chymosin mikrobiálního původu produkovaný fermentací Aspergillus niger var. awamori, tedy neživočišný. Tento chymozin je totožný se strukturou, vyráběnou telecím  žaludkem a poskytuje stejný výkon jako čisté telecí syřidlo (z hlediska enzymatické aktivity).

S ohledem na dávkování je vhodné pro zpracování i malého množství mléka.

Syřidlo má velice malou proteolytickou aktivitu, což má příznivý vliv na průběh zrání, minimální riziko hořkosti a lámavosti sýrů. Má velmi dobrou srážecí schopnost . Sýřenina je pevná bez vyšší míry sýrařského prachu v syrovátce. Je vhodné pro všechny druhy sýrů a tvarohů.

Schváleno jako Košer, Košer pro Pesach, Halal a vegetarián, GMO free.

 

NELZE ZASÍLAT DOPORUČENÝM PSANÍM.

 Balení:

  • 150 ml
  • 500 ml
  • 1000 ml

Dávkování syřidla:

Syřidlo je v síle jednotek SU zhruba 1:16 800 na standardizované mléko.

Síla v jednotkách IMCU zhruba 200/ml.

Pro správné určení dávkování je potřeba udělat test síly a dávky syřidla na konkrétní mléko, se kterým budete pracovat. Reálná hodnota může být okolo 1:8000

 

Výpočet síly syřidla

Síla syřidla nám říká, kolik dílů mléka srazí 1 díl syřidla za 40 minut při teplotě 35 °C. Například označení syřidla 1:10 000 znamená, že 1 ml syřidla srazí 10 000 ml mléka za 40 minut při teplotě 35 °C. Jelikož syřidlo po čase ztrácí účinnost, můžeme si momentální sílu vypočítat.

 

Vzorec:

S = (2 400 × V) : (T × v)

 

S – síla syřidla

2 400 – ideální čas srážení ve vteřinách

V – množství sráženého mléka v ml

T – čas v sekundách, kdy se začnou tvořit první vločky mléka

v – množství syřidla v ml

 

Příklad: 100 ml mléka zahřejeme na 35 °C (mléko musíme mít v průhledné nádobě např. vinné sklence). Nabereme 1 ml syřidla a vlijeme do mléka. Od této chvíle mícháme a sledujeme čas ve vteřinách, kdy se v mléce objeví první vločky. Tento čas vložíme do vzorce. Naše srážení trvalo 25 s. Výsledek je tedy 9 600. Naše syřidlo má současnou sílu 1:9 600. Pro zjednodušení při stejných množstvích syřidla, mléka a teplotě může tento vzorec vypadat takto: S=240 000: čas ve vteřinách při vytvoření prvních vloček.

Výpočet dávky syřidla

Kalkulačka výpočtu dávky syřidla

Vzorec:

Vsyř. = (Vml. × 35 × 40) :(us × t × T)

 

Vsyř. – vypočtený objem syřidla

V ml. – zadáme objem sráženého mléka v mililitrech

35 – ideální teplota srážení

40 – ideální čas srážení

us – účinnost syřidla

t – požadovaný čas srážení v minutách

T – teplota ve °C

 

Výpočet vyjde v mililitrech.

Výpočet dávky a síly syřidla je ovlivněn také druhem mléka. Na kozím mléce jsou výsledky obvykle „příznivější“ – účinnost vychází vyšší (díky nižšímu pH). Proto je třeba zjišťovat hodnoty pro každý druh mléka zvlášť, popřípadě jejich kombinaci v plánovaném poměru.

 

Jelikož zjištěné hodnoty jsou vždy ovlivněny naším senzorickým vnímáním a ještě změnám při zrání a sýření mléka, nemusí být tyto hodnoty stoprocentní. Zároveň tímto výpočtem zjistíme začátek srážení, proto k výpočtu přidáme zhruba 15–20 % syřidla u mléka kozího a u mléka kravského to může být 50–100 %. Tyto hodnoty je vhodné prověřit vlastními zkušenostmi. Tomuto procentuálnímu zvýšení dávky syřidla říkáme korekce.

 

Zboží zařazeno v kategoriích

 

Kde nás najdete?

Toulovcovo náměstí 1163 - 2. patro

Litomyšl      570 01

Potřebujete poradit?
Logo
Kancelář e-shopu: +420 604 253 024
Vojtěch Toms
Vojtěch Toms
(Po-Ne, 8-20 hod)
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
© 2015-2019 Vojtěch Toms
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.