- Úvod
- Ošetření zrajících sýrů
- Afilact Fluid - Lysozym tekutý - Proti pozdnímu duření sýrů
Afilact Fluid - Lysozym tekutý - Proti pozdnímu duření sýrů

- Kompletní specifikace
- Související zboží1
- Afilact Fluid - Lysozym tekutý - Proti pozdnímu duření sýrůSkladem 1 ks1 599 Kč1 321,49 Kč bez DPH
Lysozym (lyzozym) je enzym, který se vyskytuje ve vaječném bílku. Díky schopnosti narušovat bakteriální stěnu má silné antibakteriální účinky. Označení pochází z řeckého slova lysis(rozpouštění).
AFILACT® FLUID je přírodní konzervační látka. Aktivní složkou je lysozym, enzym
široce přítomný v biologických tekutinách (slzách, slinách, krvi apod.), kde má za úkol napadnout cizí bakterie. Lysozym
inhibuje růst některých grampozitivních bakterií včetně druhů Clostridia, ale není účinný proti kvasinkám, plísním nebo
Gram-negativním bakteriím.
Produkt neovlivňuje vývoj mezofilních nebo termofilních mlékárenských kultur při použití v doporučených dávkách. V současné době je používání lysozymu v potravinách povoleno ve více než 30 zemích, včetně EU, kde je lysozym schválen jako konzervační látka (E1105) s omezeným použitím u některých sýrů. AFILACT® FLUID je vyráběn extrahováním z čerstvých vaječných bílků.
Skladování
12 měsíců od data výroby při skladování podle doporučených skladovacích podmínek (0-8 °C).
Chraňte před světlem.
Udržujte v uzavřeném obalu.
Použití
AFILACT® FLUID se používá k ochraně proti pozdnímu duření sýrů, což je sýrová vada způsobená sporotvornými bakteriemi.
Spory jsou velmi tepelně stabilní a nedají se zničit běžnou pasterací. Z toho důvodu je vhodné používat na zrající sýry lysozym - AFILACT® FLUID.
Dávkování
1-1,5 ml na 10 litrů mléka
Pokud mléko obsahuje vyšší procento bílkovin, dávkujeme na horní hranici doporučeného dávkování.
Návod k použití
Odměřené množství lysozymu nalijeme do mléka před přidáním mlékárenských kultur a řádně rozmícháme.
Složení
Voda, lyzozym (E1105), sorbitan draselný E202 (<1%)
Dietní informace
Kosher: Kosher Pareve Excl. Pesach
Vegetariánský: Ne
Ilustrační foto