- Úvod
- Ošetření zrajících sýrů
- Afilact Fluid - Lysozym tekutý - Proti pozdnímu duření sýrů
Afilact Fluid - Lysozym tekutý - Proti pozdnímu duření sýrů

- Kompletní specifikace
- Související zboží1
- Afilact Fluid - Lysozym tekutý - Proti pozdnímu duření sýrůSkladem 12 kscena od 195 Kčcena od 161,16 Kč bez DPH
Lysozym (lyzozym) je enzym, který se vyskytuje ve vaječném bílku. Díky schopnosti narušovat bakteriální stěnu má silné antibakteriální účinky. Označení pochází z řeckého slova lysis(rozpouštění).
AFILACT® FLUID je přírodní konzervační látka. Aktivní složkou je lysozym, enzym
široce přítomný v biologických tekutinách (slzách, slinách, krvi apod.), kde má za úkol napadnout cizí bakterie. Lysozym
inhibuje růst některých grampozitivních bakterií včetně druhů Clostridia, ale není účinný proti kvasinkám, plísním nebo
Gram-negativním bakteriím.
Produkt neovlivňuje vývoj mezofilních nebo termofilních mlékárenských kultur při použití v doporučených dávkách. V současné době je používání lysozymu v potravinách povoleno ve více než 30 zemích, včetně EU, kde je lysozym schválen jako konzervační látka (E1105) s omezeným použitím u některých sýrů. AFILACT® FLUID je vyráběn extrahováním z čerstvých vaječných bílků.
Skladování
12 měsíců od data výroby při skladování podle doporučených skladovacích podmínek (0-8 °C).
Chraňte před světlem.
Udržujte v uzavřeném obalu.
Použití
AFILACT® FLUID se používá k ochraně proti pozdnímu duření sýrů, což je sýrová vada způsobená sporotvornými bakteriemi.
Spory jsou velmi tepelně stabilní a nedají se zničit běžnou pasterací. Z toho důvodu je vhodné používat na zrající sýry lysozym - AFILACT® FLUID.
Dávkování
1-1,5 ml na 10 litrů mléka
Pokud mléko obsahuje vyšší procento bílkovin, dávkujeme na horní hranici doporučeného dávkování.
Návod k použití
Odměřené množství lysozymu nalijeme do mléka před přidáním mlékárenských kultur a řádně rozmícháme.
Složení
Voda, lyzozym (E1105), sorbitan draselný E202 (<1%)
Dietní informace
Kosher: Kosher Pareve Excl. Pesach
Vegetariánský: Ne
Ilustrační foto