Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

 

Nejrozšířenější nabídka kultur od světových výrobců na českém trhu.

Danisco


 

Kultura roku 2018
ALP D 500 l

ALP D na 500 l

 

 

Koření nejen do sýrů.

 

 

 

 

Sledujte nás i na facebooku



Přátelský e-shop


Úvod » Mlékárenské kultury » SIGMA 18 - Penicillium Roqueforti


        

SIGMA 18 - Penicillium Roqueforti

Skladem

 

Číslo produktu: CQ031
Cena bez DPH: 214,88 Kč (9,14 EUR)
Cena s DPH (21 %):
260,00 Kč (11,06 EUR)
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

Informace o produktu:

Kultura Sigma 18 - Penicillium Roqueforti se středním prozráváním a výrazným aroma.

Pro výrobu typických sýrů roquefortského typu. Barva je tmavě modrá s ovocnou příchutí a silným prozráváním.

Dávkování:

  • pro přímé zaočkování 100 litrů pasterovaného mléka
  • pro přímé zaočkování 200 litrů nepasterovaného mléka

 

Váha kultury:3,41g

Váha prázdné ampule:2,69g

Váha celková: 6,1g

 

 

Roquefort - ovčí sýr s modrou plísní
(Převzato ze stránek http://www.nasevyziva.cz/sekce-francouzske-syry/clanek-roquefort-ovci-syr-s-modrou-plisni-538.html)

První zmínky o sýru Roquefort (čte se rokfór) pocházejí již z roku 79 n. letopočtu. Byl to prý oblíbený sýr Karla VI. Písemné zmínky o výrobě Roquefortu jsou z 11. století, byl údajně vyráběn již v období říše římské. Tento sýr patří k světově nejproslulejším plísňovým sýrům. Je prvním francouzským sýrem, který získal v roce 1925 ochrannou známku AOC. I když se během pár let začaly v oblastech jižní Francie vyrábět zdařilé napodobeniny tohoto sýru, jako pravý Roquefort lze označit pouze sýry zrající v jeskyních hory Mont Combalou poblíž obce Roquefort-sur-Soulzon ve střední Francii.

Roquefort se vyrábí z nepasterizovaného plnotučného ovčího mléka. Tento sýr má tvar válce o průměru 20 cm a výšce 10 cm. Zralý Roquefort je uvnitř krémový, hustý a bílý a má tenkou, až oranžovou kůru. Váha jednoho válce se pohybuje okolo 2,5 - 3 kg. Roquefort obsahuje 52% tuku v sušině, obsah sušiny je zhruba 56%.


Roquefort je druhým nejoblíbenějším sýrem ve Francii. Tajemství chuti sýru z ovčíhomléka závisí na technologii jeho výroby a zrání ve sklepech, kde je přirozená plísňová mikroflóra, stálé proudění vzduchu a přirozená vlhkost.

Modrá plíseň, která je použita při výrobě Roquefortu, se nalézá pouze v příslušných jeskyních a nazývá se Penicillium roqueforti. Její podhoubí, které vyvolává kvašení, přežívá v půdě a získává se pomocí obyčejného chleba. Pecny chleba z žitné a pšeničné mouky jsou umístěny do míst se zvlášť silným prouděním.

Když jsou po 6 - 8 týdnech bochníky chleba prorostlé a pokryté plísní, napíchnou se bochníky sýra, umístěné v jeskyních, jehlami. Z těsta uniká oxid uhličitý vzniklý při fermentaci a dovnitř se vpraví vzduch nasycený sporami. Plíseň se postupně rozrůstá, až stejnoměrně prostoupí celý bochník a vytváří modrozelené žilkování. Po 4 týdnech pobytu v jeskyni se sýry zabalí do hliníkové fólie, aby se zamezilo styku se vzduchem a zabránilo klíčení nevítaných spor. Sýr ve fólii zraje dál.

Roquefort má jedinečnou, intenzivní chuť, zdůrazněnou výraznou slaností, zcela odlišnou od sladkého mléčného tónu. Kůra by měla být bílá a slabě lesklá. Struktura sýru by měla být soudržná, současně mírně drobivá. Vyzrálý sýr dokáže být mimořádně silný. Sýr serozpouští na jazyku a v ústech zanechává nezaměnitelnou houbovou příchuť. Aroma má plísňový a ovčí nádech.

V Česku je úspěšnou napodobeninou sýr Niva, který se vyrábí z kravského mléka.
Ilustrační foto


Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: Opište text z obrázku: *
captcha