- Úvod
- Mlékárenské kultury
- Choozit MA14 - 50 DCU - Klasická mezofilní kultura na 1000 l mléka
Choozit MA14 - 50 DCU - Klasická mezofilní kultura na 1000 l mléka
- TOP produkt

- Kompletní specifikace
- Ke stažení
- Související zboží1
- Choozit MA14 - 50 DCU - Klasická mezofilní kultura na 1000 l mlékaSkladem > 20 ks379 Kč313,22 Kč bez DPH
Kultura Choozit MA 14 se používá jako základ kysání pro širokou škálu výrobků od čerstvých, měkkých a polotvrdých sýrů, tvarohů, tvarohových sýrů, zakysané smetany, Emmentálu, Raclette, Fontine, Saint Paulin, Tomme, Comté a řadu dalších.
Složení:
- Lactococcus lactis subsp. lactis
- Lactococcus lactis subsp. cremoris
Dávkování:
- čerstvé a měkké sýry, Emmentál, Raclette, Saint Paulin, Tomme, Comté - 0,6 DCU na 10 litrů mléka
- tvaroh, tvarohové sýry a zakysaná smetana - 0,4 až 0,6 DCU na 10 litrů mléka
Balení:
- 50 DCU (830-1250 litrů mléka)
Skladování: Při teplotě nižší, než 4°C
Alergen: Mléko
Technický list ke stažení:ZDE
Orientační váha kultury: 60g
Co znamená DCU?
DCU je výrobcem označený obsah balení. Příklad: u kultury Choozit Alp D se jedná o balení 50 DCU. Vzhledem k různorodému použítí kultury např. na polotvrdé a tvrdé sýry, lze tedy říci, že pro výrobu těchto druhů sýrů je zapotřebí různé množství kultury. Abychom mléko nepředávkovali (příliš rychlé kysání) nebo naopak poddávkovali (příliš pomalé kysání), uvádí výrobce pro tyto druhy sýrů různé dávkování. Je tedy dobré si obsah sáčku rozdělit na jednotlivé druhy sýrů, abychom měli představu, jak danou kulturu dávkovat. V průměru tedy tato kultura vystačí na zaočkování 500 litrů mléka. Pro tvrdé sýry to může být 700-500 litrů, ale pro polotvrdé sýry vychází kultura na 330-500 litrů mléka, jelikož musíme dávkovat více, abychom docílili správného okyselení.