Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

 

Nejrozšířenější nabídka kultur od světových výrobců na českém trhu.

Danisco

 



 

Kultura roku 2018
ALP D 500 l

ALP D na 500 l

 

 

Koření nejen do sýrů.

 

 


Sledujte nás i na facebooku



Úvod » Syřidlo a chlorid vápenatý » Syřidlo Fromase 220 XLG - 500 ml


        

Syřidlo Fromase 220 XLG - 500 ml

Skladem

 

Číslo produktu: SY09
Cena bez DPH: 156,20 Kč (6,65 EUR)
Cena s DPH (21 %):
189,00 Kč (8,04 EUR)
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

Informace o produktu:

Fromase 220 XLG

Typ XLG je syřidlo nejvyšší čistoty a bez konzervace pro výrobu všech sýrů. Ideální pro výrobu BIO. Tato syřidla mají certifikát Kosher, Halal, nejsou geneticky modifikovaná a splňují evropské požadavky na nepřítomnost vyjmenovaných alergenů. Jsou určena pro všechny sýrařské aplikace a všechny druhy mléka.

Balení: 500 ml

 

Pro správné určení dávkování je potřeba udělat test síly a dávky syřidla na konkrétní mléko, se kterým budete pracovat.

 

Ilustrační foto

 

Výpočet síly syřidla

Síla syřidla nám říká, kolik dílů mléka srazí 1 díl syřidla za 40 minut při teplotě 35 °C. Například označení syřidla 1:10 000 znamená, že 1 ml syřidla srazí 10 000 ml mléka za 40 minut při teplotě 35 °C. Jelikož syřidlo po čase ztrácí účinnost, můžeme si momentální sílu vypočítat.

 

Vzorec:

S = (2 400 × V) : (T × v)

S – síla syřidla

2 400 – ideální čas srážení ve vteřinách

V – množství sráženého mléka v ml

T – čas v sekundách, kdy se začnou tvořit první vločky mléka

v – množství syřidla v ml

 

Příklad: 100 ml mléka zahřejeme na 35 °C (mléko musíme mít v průhledné nádobě např. vinné sklence). Nabereme 1 ml syřidla a vlijeme do mléka. Od této chvíle mícháme a sledujeme čas ve vteřinách, kdy se v mléce objeví první vločky. Tento čas vložíme do vzorce. Naše srážení trvalo 25 s. Výsledek je tedy 9 600. Naše syřidlo má současnou sílu 1:9 600. Pro zjednodušení při stejných množstvích syřidla, mléka a teplotě může tento vzorec vypadat takto: S=240 000: čas ve vteřinách při vytvoření prvních vloček.

Výpočet dávky syřidla

Kalkulačka výpočtu dávky syřidla

Vzorec:

Vsyř. = (Vml. × 35 × 40) :(us × t × T)

 

Vsyř. – vypočtený objem syřidla

V ml. – zadáme objem sráženého mléka v mililitrech

35 – ideální teplota srážení

40 – ideální čas srážení

us – účinnost syřidla

t – požadovaný čas srážení v minutách

T – teplota ve °C

 

Výpočet vyjde v mililitrech.

Výpočet dávky a síly syřidla je ovlivněn také druhem mléka. Na kozím mléce jsou výsledky obvykle „příznivější“ – účinnost vychází vyšší (díky nižšímu pH). Proto je třeba zjišťovat hodnoty pro každý druh mléka zvlášť, popřípadě jejich kombinaci v plánovaném poměru.

 

Jelikož zjištěné hodnoty jsou vždy ovlivněny naším senzorickým vnímáním a ještě změnám při zrání a sýření mléka, nemusí být tyto hodnoty stoprocentní. Zároveň tímto výpočtem zjistíme začátek srážení, proto k výpočtu přidáme zhruba 15–20 % syřidla u mléka kozího a u mléka kravského to může být 50–100 %. Tyto hodnoty je vhodné prověřit vlastními zkušenostmi. Tomuto procentuálnímu zvýšení dávky syřidla říkáme korekce.


Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: Opište text z obrázku: *
captcha