Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

 

Nejrozšířenější nabídka kultur od světových výrobců na českém trhu.

Danisco

 



 

Kultura roku 2018
ALP D 500 l

ALP D na 500 l

 

 

Koření nejen do sýrů.

 

 


Sledujte nás i na facebooku



Úvod » Syřidlo a chlorid vápenatý » Syřidlo 1 litr - Chy-Max M200


        

Syřidlo 1 litr - Chy-Max M200

Není skladem

 

Číslo produktu: SY04
Běžná cena 510,00 Kč (21,70 EUR)
Cena bez DPH: 371,90 Kč (15,82 EUR)
Cena s DPH (21 %):
450,00 Kč (19,15 EUR)
Hlídací pes:
Hlídací pes

Informace o produktu:

Syřidlo Chy-Max M200 - 1 litr

Syřidla řady CHY-MAX M tvoří 100% čistý chymosin mikrobiálního původu produkovaný fermentací Aspergillus niger var. awamori, tedy neživočišný. Tento chymozin je totožný se strukturou, vyráběnou telecím  žaludkem a poskytuje stejný výkon jako čisté telecí syřidlo (z hlediska enzymatické aktivity).

S ohledem na dávkování je vhodné pro zpracování i malého množství mléka.

Syřidlo má velice malou proteolytickou aktivitu, což má příznivý vliv na průběh zrání, minimální riziko hořkosti a lámavosti sýrů. Má velmi dobrou srážecí schopnost . Sýřenina je pevná bez vyšší míry sýrařského prachu v syrovátce. Je vhodné pro všechny druhy sýrů a tvarohů.

Schváleno jako Košer, Košer pro Pesach, Halal a vegetarián, GMO free.

Dávkování syřidla:

Syřidlo je v síle jednotek SU zhruba 1:16 800 na standardizované mléko.

Síla v jednotkách IMCU zhruba 200/ml na standardizované mléko.

Pro správné určení dávkování je potřeba udělat test síly a dávky syřidla na konkrétní mléko, se kterým budete pracovat.

 

Ilustrační foto

 

 

Výpočet síly syřidla

Síla syřidla nám říká, kolik dílů mléka srazí 1 díl syřidla za 40 minut při teplotě 35 °C. Například označení syřidla 1:10 000 znamená, že 1 ml syřidla srazí 10 000 ml mléka za 40 minut při teplotě 35 °C. Jelikož syřidlo po čase ztrácí účinnost, můžeme si momentální sílu vypočítat.

 

Vzorec:

S = (2 400 × V) : (T × v)

S – síla syřidla

2 400 – ideální čas srážení ve vteřinách

V – množství sráženého mléka v ml

T – čas v sekundách, kdy se začnou tvořit první vločky mléka

v – množství syřidla v ml

 

Příklad: 100 ml mléka zahřejeme na 35 °C (mléko musíme mít v průhledné nádobě např. vinné sklence). Nabereme 1 ml syřidla a vlijeme do mléka. Od této chvíle mícháme a sledujeme čas ve vteřinách, kdy se v mléce objeví první vločky. Tento čas vložíme do vzorce. Naše srážení trvalo 25 s. Výsledek je tedy 9 600. Naše syřidlo má současnou sílu 1:9 600. Pro zjednodušení při stejných množstvích syřidla, mléka a teplotě může tento vzorec vypadat takto: S=240 000: čas ve vteřinách při vytvoření prvních vloček.

Výpočet dávky syřidla

Kalkulačka výpočtu dávky syřidla

Vzorec:

Vsyř. = (Vml. × 35 × 40) :(us × t × T)

 

Vsyř. – vypočtený objem syřidla

V ml. – zadáme objem sráženého mléka v mililitrech

35 – ideální teplota srážení

40 – ideální čas srážení

us – účinnost syřidla

t – požadovaný čas srážení v minutách

T – teplota ve °C

 

Výpočet vyjde v mililitrech.

Výpočet dávky a síly syřidla je ovlivněn také druhem mléka. Na kozím mléce jsou výsledky obvykle „příznivější“ – účinnost vychází vyšší (díky nižšímu pH). Proto je třeba zjišťovat hodnoty pro každý druh mléka zvlášť, popřípadě jejich kombinaci v plánovaném poměru.

 

Jelikož zjištěné hodnoty jsou vždy ovlivněny naším senzorickým vnímáním a ještě změnám při zrání a sýření mléka, nemusí být tyto hodnoty stoprocentní. Zároveň tímto výpočtem zjistíme začátek srážení, proto k výpočtu přidáme zhruba 15–20 % syřidla u mléka kozího a u mléka kravského to může být 50–100 %. Tyto hodnoty je vhodné prověřit vlastními zkušenostmi. Tomuto procentuálnímu zvýšení dávky syřidla říkáme korekce.


Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: Opište text z obrázku: *
captcha